Зачинето поширано јајце со авокадо
ЗА 2 ОСОБИ
3 МИНУТИ
Потребни состојки:
1. Загрејете ја водата и чувајте ја на температура од максимум 100ºC.
2. Скршете го јајцето во силиконскиот сад за поширани јајца и затворете го. Ставете го во заовриената вода да отстои 3 минути.
3. Од пченичниот леб направете тост кришки. Пресечете го авокадото и исецкајте парчиња на тост лебот. Згора додадете малку маслиново масло, а на врвот поставете го јајцето.
4. На крај, зачинете со сол, бибер и црвен пипер по желба. Уживајте!
Поширано јајце со шунка
ЗА 2 ОСОБИ
3 МИНУТИ
Потребни состојки:
1. Загрејете ја водата и чувајте ја на температура од максимум 100ºC.
2. Исецкајте го магдоносот и оставете го на страна.
3. Ставете ги тост лепчињата, а на нив поставете ја шунката и кашкавалот. Ставете ги во рерна на 10 минути, на температура од околу 170ºC.
4. Скршете го јајцето во силиконскиот сад за поширани јајца и затворете го. Ставете го во заовриената вода да отстои 3 минути.
5. На крај, зачинете со сол, бибер и магдонос по желба. Уживајте!