Зачинето поширано јајце со авокадо

ЗА 2 ОСОБИ

3 МИНУТИ

Потребни состојки:

  • 2 свежи јајца
  • 1 парче авокадо
  • Црвен пипер
  • Маслиново масло
  • 2 кришки тост-леб (по можност пченичен)
  • Сол/Бибер

1. Загрејете ја водата и чувајте ја на температура од максимум 100ºC.

2. Скршете го јајцето во силиконскиот сад за поширани јајца и затворете го. Ставете го во заовриената вода да отстои 3 минути.

3. Од пченичниот леб направете тост кришки. Пресечете го авокадото и исецкајте парчиња на тост лебот. Згора додадете малку маслиново масло, а на врвот поставете го јајцето.

4. На крај, зачинете со сол, бибер и црвен пипер по желба. Уживајте!

Поширано јајце со шунка

ЗА 2 ОСОБИ

3 МИНУТИ

Потребни состојки:

  • 2 свежи јајца
  • 4 парчиња шунка
  • 2 парчиња кашкавал
  • Маслиново масло
  • 2 кришки тост-леб (по можност пченичен)
  • Сол/Бибер
  • Магдонос

1. Загрејете ја водата и чувајте ја на температура од максимум 100ºC.

2. Исецкајте го магдоносот и оставете го на страна.

3. Ставете ги тост лепчињата, а на нив поставете ја шунката и кашкавалот. Ставете ги во рерна на 10 минути, на температура од околу 170ºC.

4. Скршете го јајцето во силиконскиот сад за поширани јајца и затворете го. Ставете го во заовриената вода да отстои 3 минути.

5. На крај, зачинете со сол, бибер и магдонос по желба. Уживајте!