Вафла со прелив од чоколадо и јагоди

ЗА 8 ОСОБИ

Потребни состојки:

  • 3 јајца
  • 410 мл. млеко
  • 240 гр. брашно
  • 2 лажички прашак за пециво
  • 2 лажици шеќер
  • 110 гр. путер
  • Топена чоколада
  • Половина лажичка сол

1. Стопете го путерот и измешајте го со јајцата и млекото. Додадете брашно, 2 лажици шеќер, сол и прашок за пециво. Повторно добро промешајте со маталка, додека не добиете мазна смеса.

2. Истурете ја смесата во силиконските калапи за вафли и ставете ги во плех, во рерна. Печете на загреана рерна на 220ºC, за период од 8-9 минути.

3. Штом ги извадите од рерна, отстранете ги вафлите од калапите и повторно ставете ги во плехот (без модлите) да се печат уште 4-5 минути, додека да добијат златна нијанса на боја.

4. Истопете чоколадо и прекријте ја вафлата со истото. На крај декорирајте со јагоди.

Вафла со прелив од топена карамела и ореви

ЗА 8 ОСОБИ

Потребни состојки:

  • 3 јајца
  • 410 мл. млеко
  • 240 гр. брашно
  • 2 лажички прашак за пециво
  • 2 лажици шеќер
  • 110 гр. путер
  • Топена карамела
  • Половина лажичка сол

1. Стопете го путерот и измешајте го со јајцата и млекото. Додадете брашно, 2 лажици шеќер, сол и прашок за пециво. Повторно добро промешајте со маталка, додека не добиете мазна смеса.

2. Истурете ја смесата во силиконските калапи за вафли и ставете ги во плех, во рерна. Печете на загреана рерна на 220ºC, за период од 8-9 минути.

3. Штом ги извадите од рерна, отстранете ги вафлите од калапите и повторно ставете ги во плехот (без модлите) да се печат уште 4-5 минути, додека да добијат златна нијанса на боја.

4. За да направите карамела прелив, загрејте 4 лажици шеќер и 1 лажица вода. По желба додадете и крем за готвење од 150 мл. и мешајте. На крај декорирајте со ореви.