Вафла со прелив од чоколадо и јагоди
ЗА 8 ОСОБИ
Потребни состојки:
1. Стопете го путерот и измешајте го со јајцата и млекото. Додадете брашно, 2 лажици шеќер, сол и прашок за пециво. Повторно добро промешајте со маталка, додека не добиете мазна смеса.
2. Истурете ја смесата во силиконските калапи за вафли и ставете ги во плех, во рерна. Печете на загреана рерна на 220ºC, за период од 8-9 минути.
3. Штом ги извадите од рерна, отстранете ги вафлите од калапите и повторно ставете ги во плехот (без модлите) да се печат уште 4-5 минути, додека да добијат златна нијанса на боја.
4. Истопете чоколадо и прекријте ја вафлата со истото. На крај декорирајте со јагоди.
Вафла со прелив од топена карамела и ореви
ЗА 8 ОСОБИ
Потребни состојки:
1. Стопете го путерот и измешајте го со јајцата и млекото. Додадете брашно, 2 лажици шеќер, сол и прашок за пециво. Повторно добро промешајте со маталка, додека не добиете мазна смеса.
2. Истурете ја смесата во силиконските калапи за вафли и ставете ги во плех, во рерна. Печете на загреана рерна на 220ºC, за период од 8-9 минути.
3. Штом ги извадите од рерна, отстранете ги вафлите од калапите и повторно ставете ги во плехот (без модлите) да се печат уште 4-5 минути, додека да добијат златна нијанса на боја.
4. За да направите карамела прелив, загрејте 4 лажици шеќер и 1 лажица вода. По желба додадете и крем за готвење од 150 мл. и мешајте. На крај декорирајте со ореви.