Ентериер

Јапонска куќа со многу тесен дизајн

Без разлика дали се работи за големината на парцелата или пак само за интересно архитектонско решение, оваа куќа во Токио веднаш може да го привлече нашето внимание.

Архитектонското решение на оваа куќа е всушност главната причина за она што не привлекува да ја анализираме. Нејзината екстремно тесна форма е она што не доведува да се запрашаме дали воопшто има простор во ентериерот за основниот мебел.

Добрата организираност на собите и оној мебел кој што е искористен во нив ни покажува дека  воопшто  не и недостасува нешто и се изгледа како стандардно модерно уредување.

Друго што е интересно кај оваа куќа, е интересната поставеност на прозорците. И покрај тоа што оваа куќа е тесна таа има два големи прозорци поставени на долгнавестите страни еден спроти друг. Покарај овие големи прозорци, на страничниот тесен дел има поставено уште два прозорци еден над друг.

Ентериерот на оваа куќа е внимателно решен за да биде максимално искористен просторот. Покрај дрвениот тип на седење, со место за складирање под него, исто така е искористен и најтесниот дел во ентериерот, а тоа е највискојата точка – кај кровот, каде што е направена една мала галерија која служи како соба за играње на децата.

Со овој архитектонски проект и внатрешно уредување, јапонските дизајнери повторно ни пренесуваат уште еден пример за иновативност, функционалност и евективност во се она што го создаваат.

Пишува: Викторија Ланговска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

19 − four =