Најдобриот начин за остварување на годишните цели!

Секоја успешна година започнува со добро концепиран план на цели, остварувања, обврски и ретроспектива!

Имајте предвид дека пред да започнете со планирање на целите за новата година мора да извршите ретроспектива и соодветна анализа на целите од претходната. При анализата фокусирајте се на неуспешно реализираните цели и обидете се објективно да ги пронајдете причините за неуспехот, без притоа да барате изговори.

Зад секој успешен човек стојат бројни неуспеси кои се детално анализирани, уште повеќе обиди за повторен успех и по еден Legami дневник.

-25%New
Минт зелена
Розева
Затвори

16 месечен дневник 2020/2021 – мал

895.00 ден 671.00 ден
Со дневниците Legami планирате со стил! Шеснаесет месечниот дневник  има многу практичен распоред: секој ден има посебна страница за организирање
-25%New
Flowers
Map
Panda Dream
Затвори

16 месечен дневник со спирала 2020/2021 – голем

890.00 ден 667.00 ден
Планирајте ги вашите денови со стил со дневниците Легами! 16-месечниот дневник со тетратка има супер-практичен распоред: левата страница ја покажува
New
Петрол сина
Розево златна
Виолетова
Розева
Црна
Затвори

12 месечен дневник 2021 – мал

795.00 ден
Планирајте ги вашите денови со стил со дневниците Legami! 12 месечниот дневник на Legami, има супер практичен распоред: секој ден

За да се доближите до исполнување на одредена цел мора истата да биде специфична (за да знаете што точно сакате да направите), мерлива (за да знаете дали сте ја оствариле), достижна (според вашите можности), да се однесува на нешто кое вам Ви е важно и да е временски ограничена (за да не дојде до одложување на активностите за нејзино остварување).

За поуспешна година можете да преземете неколку чекори:

1. Расчленување
Добро дефинираната цел расчленете ја на активности чие преземање би довело до исполнување на целта.

2. Ограничување
Бидете внимателни да си дадете доволно време за извршување на сите активности и да најдете начин за правилно распределување на ресурсите со кои располагате, но сепак поставете временски рок и максимални ресурси кои е исплатливо да ги искористите за исполнување на целта.

3. Процесирање
За исполнување и на најдобро концепираните цели е потребна работа, затоа не одложувајте ниту ден и започнете со работа уште денес, а доколку се најдете во кругот на прокрастинацијата, запрашајте се: „Дали оваа цел ми е навистина важна?“.

4. Протегнување
По исполнувањето на целта размислете дали со дополнителни активности кои нема да ви одземат многу време и енергија можете да направите нешто повеќе и подобро во контекст на сработеното.

5. Користење LEGAMI дневник
Овие дневници се внимателно дизајнирани за максимизирање на продуктивности и ќе Ви овозможат полесно организирање на вашите цели и планови.

Единствено на наведениот начин, добро дефинираните и временски ограничените цели ќе бидат навистина остварливи, а во случај на нивно не достигнување би биле полесни за анализа и ретроспектива.