Унца злато до 1500 долари – Зошто златото е толку скапо?

Златото се смета за вистинско олицетворение на богатството. Не само што се користи како материјал од кој се изработуваат скапи производи, туку се употребува и како додаток на луксузните производи како што се паметните телефони, автомобилите, па дури и во храната и пијалоците. Сепак, другите метали кои се можеби и доста поретки од златото се многу поевтини. Што го прави златото толку скапо?

Continue reading