Ентериер

Дизајн на куќа со поглед на Луганското езеро

Езерото Лугано се наоѓа на границата помеѓу Швајцарија и Италија и е уште едно инспиративно место за интересни дизајни на куќи. Овој дизајн на куќа кој што го гледате на фотографиите е всушност еден од многуте примери  на куќи со панорамски поглед кон езерото.

Куќата е поставена на една карпа, што и овозможува поглед кон езерото од повисоко, целата е изработена од стакло, а ивиците и се кружни. Внатрешниот простор е поделен на две нивоа каде што, дневната соба, кујната, трпазаријата и помошните соби за складирање на различни предмети се  поставени на горниот спрат, а пак трите спални соби, двата тоалети и гаражата се на пониското ниво.

Двете нивоа си имаат сопствен надворешен простор кој што е тесно поврзан со ентериерот, но исто така имаат и различна идилична глетка. Едниот гледа кон планината, а пак другиот кон езерото.

Оваа форма на куќата и овозможува континуирана вентилација и апсорбирање на светлината. Поголемиот дел на оваа куќа гледа на север и поради тоа, белиот под овозможува рефлекција на светлината која што доаѓа од запад.

Ова е уште една интересна идеја и пример за куќа каде што внимателно се земени во предвид сите позитивни и негативни страни при проектирањето со цел да се создаде интересно и функционално решение.

Пишува: Викторија Ланговска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

two × 5 =