Рецепти

Печени смокви со топено козјо сирење

Печени смокви со топено козјо сирење

Состојки:
3 мали смокви (160 гр.)
¼ – 1/3 шоља дробено козјо сирење
1 лаж. шеќер
Листови од зелена салата

Упатство:

• Исечете ги смоквите на половина по нивната должина и ставете ги на решетката од Lékué садот за готвење на пареа, попрскајте ги со шеќер и гответе 2 минути на 800 W. (По 2 минути, проверете ги смоквите боцкајќи ги со вилушка. Ако се малку нараснати, гответе ги уште 30 секунди за да нараснат уште малку. Не треба да ги готвите повеќе од една дополнителна минута).
• Отворете го садот и на секоја смоква ставете од дробеното козјо сирење. Затворете го садот и гответе уште 1 минута (800 W).
• Послужете ги смоквите со листови од зелена салата.

Совет:
• Служете ги со extra virgin маслиново масло, оцет балзамико и печени борови семки.
• Ако немате козјо сирење, можете да употрбите Brie или некое друго меко сирење.