Италијанско уредување

Италијанското уредување на поинакво ниво

Италијанско уредување на на ентериерот презентира ставови и чувство кое треба да се пренесе до учесниците во просторот. А, секое внатрешно уредување е од исклучително значење за презентирање на личниот стил. Исто таТоа навистина било сериозно разбрано од манастирот Камалдоли, сместен во прекрасната Тоскана, Италија, неодамна доживеал неверојатна реконструкција, особено во објектите стари и по неколку децении. Италијанско уредување како значајна активност била проследена со реновирање на манастирската библиотека во модерен и современ објект. Сепак, со задржани елементи од богатото културно наследство.

За оваа симболична и света реконстукција за да се пренесе италијанско уредување бил избран LAGO како партнер за внатрешно уредување заедно со архитектонското студио Менихети и Калдарели.

“За овој проект сакавме да го прикажеме чистиот простор, без никакви одвлекувања на вниманието. Визијата беше фокусирана исклучиво на формите во просторот, ставајќи ги во главен фокус. На самиот почеток се фокусиравме да ја пренесеме инспирацијата која ја добивме од целосниот манастир, каде формата и функцијата на совршено подредените елементи и декорација даваат неверојатна стимулација на чувството за движење и рефлекција“.

Постоечкиот распоред на просториите кој архитектите го опишуваат како лавиринт бил задржан. Лебдечките маси и модерните полици за книги дополнително го доловуваат несекојдневниот стил помешан со модернистички пристап и презентираат вистинско, модерно италијанско уредување.

Резултатот е иновативен ентериер на една ваква јавна површина од религиозен карактер. Тоа ги импресионира посетителите и го претставува неочекуваното.

Токму тие неочекувани уредувања во просторот ги свтува погледите и отвора можност за многу разговоти. Токму затоа, внесете и вие италијанско уредување и стил во вашиот дом со категоријата „Уредување“ од KARES:

Bella – вазна

1,990.00 ден2,990.00 ден

Crazy – рамка за слика

1,390.00 ден1,990.00 ден

Donna – вазна

7,290.00 ден 5,103.00 ден

Extravaganza – сложувалка глобус

4,690.00 ден9,990.00 ден
Детски очила

Очила: Изберете квалитет за вашето дете

Детската игра започнува со првите зраци на сонцето и трае во текот на целиот ден. Во тој период децата се изложени на надворешните влијанија кои може да имаат навистина штетни последици врз здравјето. Родителите најчесто посветуваат внимание на заштитата на кожата која е изложена на сонцето, но не е реткост заштитата на очите да биде изоставена. Така, детски очила често се предмет на импулсивно купување и ретко се посветува внимание на нивниот квалитет. Фокусот е поставен на изгледот, а не на удобноста на рамките и видот на леќите, а најмалку на заштитата која ја нудат.

Оваа грешка може да овозможи сончевите зраци да влијаат на рожницата и макулата на окото при што може да се создадат анатомски и физиолошки аномалии.

Овие аномалии може да доведат до низа проблеми кај нежните детски очи. Имено, може да дојде до привремено губење на видот (најчесто делумно) кое се нормализира по соодветен одмор во темна просторија. Освен тоа, може да се предизвика зголемување на диоптерот или пак изгореници на ретината.

Кога правите избор за детски очила за заштита од сонце посветете внимание на следните карактеристики:

1. Квалитет на леќите

Посветете особено внимание на квалитетот на леќите на детските очила. Изберете леќи од препознатлив производител, со соодветна дебелина и без можност од дисторзија на сликата. Дополнително, заштитата која леќите ја нудат треба да биде верифицирана и во најмала мера UV400. Секоја дополнителна заштита е дополнителна бенефиција за здравјето на вашето дете.

2. Флексибилноста на рамките

Оваа карактеристика не изгледа како приоритет при купувањето, но може да донесе значајни бенефиции за вашето дете. Имено, флексибилните рамки придонесуваат во безбедноста и тоа при стапнување на детските очилата или при удар или пад додека вашето дете ги носи очилата. Овој пристап ќе оневозможи распрскување на цврсти и остри елементи од очилата.

3. Стил

Иако на родителот секогаш приоритетот е во заштитата, сепак визуелните и стилски барања на детето треба да бидат задоволени. Затоа, изберете детски очила со дизајн кои детето гордо ќе ги носи и ќе ги ужива сите нивни бенефиции.

Доколку не сте сигурни во вашиот избор постапете едноставно и правилно, изберете Nooz очила од сертифициран француски производител со долга традиција и истакнат квалитет.

 

Возење велосипед

Возење велосипед: Авантура со предизвици

Голем дел од летната сезона е пред нас, што едноставно значи: Повеќе време за возење велосипед. Но возењето велосипед доаѓа со бројни предизвици, вклучително и дехидрација што може да доведе до вртоглавица и намалени перформанси. Но, овие сосојби може да се презентираат и како сончаница и посериозни последици по здравјето.

Затоа проследете ги следните 4 совети за побезбедно возење на вашата следна авантура:

1. Прилагодете се полека

Најголема грешка која велосипедистите ја прават е неприлагодувањето на топлото време. Наместо да го започнете возењето попладне, обидете се тоа да го направите наутро. Возењето велосипед започнете го на пониска температура и полека прилагодете го телото за попладневните предизвици. Доколку сепак не сте во можност да пристапите кон возењето на тој начин може да се обидете да го загреете телото со одредени кардио вежби или со едноставни јога вежби кои ќе ги направите во топла просторија или сауна.

2. Заштитете се целосно

Не заборавајте пред возење велосипед да нанесете крема за заштита од сонце на секој дел од телото кој е директно изложен. Ова не е само заштита од изгореници, туку и го забрзува метаболизмот до мера што може да доведе до гадење и главоболки.

3. Хидрирајте се правилно

Неколку дена пред возење велосипед внесувајте повеќе течности од вообичаено. Пред самото возење внесете течност збогатена со електролити и не заборавајте да внесувате 10-12 mL течност на килограм телесна маса на секој 1 час од возењето.

4. Бидете подготвени за непогоди

Кога тргнувате на подолго возење велосипед не заборавајте да понесете алат кој може да ви е неопходен при појава на дефект. Дефектите освен проблеми со велосипедот може да нанесат потреба да морате да ја ограничите брзината на вашето возење со што ќе се изложите на штетните влијанија на сочевите зраци подолго време.

Хигиена во кујната: Цедачи за садови

Цедачите за садови се неизбежен елемент од секоја кујна. Иако, машините за миење садови кои во моментот се достапни имаат можност да понудат и комплетно сушење на садовите и приборот за јадење, не е реткост при помал обем на садови, да се измијат рачно, при што потребата за соодветен цедач повторно се појавува.

Цедачите на пазарот се најчесто достапни во иноксна и пластична варијанта, а доаѓаат во стандардни форми и големини и не се иновирани веќе долго време.

Токму поради тој застој во иновацијата кој може да се забележи на пазарот на овој производ се забележуваат бројни недостатоци, како мал капацитет, голема зафатнина во просторот,нефлексибилност при редењето на садови, фиксни отвори, неможност за исцедување на водата во моментот и најважното екстремно тешка достапност за одржување на хигиената.

Што се однесува до хигиената, цедачите кои ја задржуваат водата во садови кои мора виде да ги празните ви создаваат дополнителна обврска која доколку не се спроведе може да доведе до преполнување на садот за собирање и негово излевање и тоа додека сте надвор од домот. Понатаму, собраната вода доколку се задржи во садот неколку дена, садот ќе се налепи со бигор и неговото чистење ќе стане речиси невозможно. Водата ќе се контаминира со бактерии, ќе добие лигава конзистенција, а истовремено може да јави и лоша миризба.

Чистењето на овој тип цедачи најчесто треба да се спроведе со топла вода, сапун и интензивно триење, а зачестеноста на чистењето може да биде еднаш неделно, но отстранувањето на исцедокот мора да се спроведува дневно.

За разлика од стандардните производители на пазарот, застојот во иновирањето на цедачите за садови е прекинат од JosephJoseph. Имено, со големата палета на цедачи кои ја нудат, може да се пофалат со најдобрите карактеристики кои еден цедач за садови може да ги добие:

  • Отвор за исцедување на исцедокот
  • Флексибилни отвори за редење на садовите
  • Квалитетен, цврст и долготраен материјал на изработка
  • Дизајн кој се вклопува во сечија кујна
  • Намалена зафатнина, а поголем капацитет
  • Специјални карактеристики (флексибилност, растегливост, модуларност…)

Овие цедачи се мијат по потреба и тоа со вода и нежно средство, а за исцедокот од садовите повеќе не мора да се грижите затоа што се отстранува самостојно додека вие миете.

Силиконски садови: потреба или опасност

Силиконските садови за готвење поради својата флексибилност, практичност, леснотија на користење и одржување, како и забавните форми и бои во кои се достапни веќе подолго време се едни од најпопуларните предмети во кујната.

Но, имајќи предвид дека силиконот е синтетски создадена компонента сосем е легитимно прашањето: „Дали се тие безбедни?“.

Научните трудови објавени на оваа тема, како и Food and Drug Administration (FDA) ги дозволуваат за употреба, тврдејќи дека силиконот е инертен материјал кај кој нема опасност од миграција на хемикалии во храната. Сепак, честопати настанува забуна и силиконот кој се користи во садовите за готвење и малите кујнски алатки се споредува со пластика, иако пластиката претставува петрохемиска супстанца, додека силиконот е направен од кварц.

За да се започне процесот, од внимателно одбран песок, наменет за производство на вакви садови се изолира силика која пак се загрева до 1800˚C, при што се добива силикон. Добиениот силикон се лади и се меле додека не се добие ситен прав. Понатаму следи процес на кондензација на молекулите со цел добивање на долги, верижни молекули од „гумениот силикон“ кој го користиме во кујната и кој е безбеден за таков тип на употреба.

Сепак од исклучителна важност е да се посвети внимание при изборот на силиконските садови за готвење затоа што, иако сите силикони за таа намена се безбедни за употреба, се разликуваат во своите ограничувања. Имено, одредени производители не препорачуваат нивните силиконски садови да бидат изложени на високи температури, други пак да не бидат подложени на температури на мрзнење. Прекршувањата на правилата дадени од производителот може да доведе до уништување на самиот сад за готвење и крајно, несакана миграција на штетни компоненти во храната.

Затоа, изберете го најмодерниот тип на силиконски садови за готвење, изработени од единствениот платински силикон инкорпориран во сите производи од компанијата Lékué. Платинскиот силикон подлежи на дополнителен чекор во производството што го прави поцврст, пофлексибилен, подолготраен и најбезбеден за користење.

Летен аксесоар

Идеален летен аксесоар за оваа сезона

Оваа сезона се препорачува едноставен стил со малку детали, со фокус на комфорот и лесен, летен аксесоар. Едноставниот стил треба да биде надополнет со голема торба од мек материјал или мрежа која ќе ја акцентира лежерноста, но истовремено ќе ја задржи практичноста. Нема да биде реткост да се забележат мноштво на унисекс парчиња како правец во модата кој се повеќе добива на популарност.

Покрај лежерноста, сепак постојат неколку аксесоари кои остануваат задолжителни ова лето:

  • Добри очила за сонце

Епитетот „добри“ може да биде разбран во поширок контекст. Токму неговата сеопфатност треба да биде ваш фокус. Изберете очила кои пред се го заштитуваат вашиот вид и се направени од препознатлив производител. Од исклучителна важност е квалитетот на леќите да биде соодветен, а декларираната UV заштита вистинска. Стилот е исто така од голема важност со цел да се чувствувате комфортно и самоуверено. Се препорачува ова лето да изберете очила со едноставна, органска форма и доволна флексибилност да се прилагоди на вашиот лик.

  • Издржлив накит

Во текот на летото и одморите избегнувајте злато како летен аксесоар и тоа не само поради неговата вредност и опасноста од губење и кражби, туку затоа што го обременува стилот со формалност. Среброто е добар избор, но во контакт со вода материјалот потемнува при што е потребно професионално чистење. Затоа вашиот избор нека биде накит од не`рѓосувачки челик кои ќе ве следи во текот на целото лето.е пошле на вистинскиот стилски пат.

  • Чадор / кабаница

Не дозволувајте да бидете изненадени од временските непогоди и уживајте во вашето патување во целост.

Како надополнување на овие додатоци земете квлаитетен ремен направен од лесен, еколошки материјал. Но, што и да биде вашиот избор секогаш чувствувајте се природно, удобно и самоуверено. Така ќе бидете сигурни дека сте пошле на вистинскиот стилски пат.

Изберете паметно: 4 правила за очила за сонце

Во топлите летни денови постојат неколку аксесоари без кои што навистина не можеме. Освен заштитните креми од сончевите зраци, костимите за капење, еден од најзначајните аксесоари кој што служи не само во текот на летниот период туку и во текот на целата година се очилата за сонце. Доколку сè уште се немате одлучено за вистинските очила кои што ќе ги користите во најтоплите летни денови, размислете добро пред да го направите вашето следно купување.

1. Не ја компензирајте вашата безбедност со стилот и обратно

Доколку во вашето секојдневие користите очила со диоптер, изберете стилски и урбани очила за сонце со вашиот, соодветен диоптер, без притоа да се ограничувате во однос на стилот. Со Nooz ќе ги поместите границите на конзервативното, монотоното, стандардното и здодевното. Ќе се доживеете себе си како урбан номад, кој е во постојано движење.

2. Округли или коцкасти, изберете сами и бидете секогаш свои

Направете избор на очила кои совршено ќе одговараат на вашето лице, без разлика дали тоа се заоблени или очила со поостри рабови. Изборот нека ви биде очила со лесни и флексибилни рамки, но отпорни на пад, удар и безбедни за сместување во заден џеб.

3. Изберете очила со соодветна заштита

Од исклучителна важност е да посветите внимание при изборот на очила за сонце во однос на заштитата кои може да ви ја понудат. Неквалитетни леќи може да имаат негативни последици по здравјето на окото или безбедноста во движењето, доколку нивната изработка создава дисторзија во сликата.

Изборот треба да ви биде насочен кон квалитетни леќи кои несомнено ќе ви овозможат заштита од штетното UV влијание од сонцето, без притоа да влијаат на промена на сликата.

4. Усогласете го стилот со најмилите

Овозможете му го најдоброто на Вашето дете и заштитете го неговиот вид од штетните влијанија на сончевата светлина со очилата за сонце од Nooz, со најдобар квалитет на леќи и дизајн кој секое дете ќе го обожува. А, истовремено бидете неверојатно добро комбинирани со стилот и изгледајте совршено на секоја ваша прошетка.

 

Здрава замена: пржена и варена храна

Не е реткост пржената, мрсна и нездрава храна да не примами, a набргу потоа да се најдеме во состојба на нелагодност во стомакот и подуеност. Прекумерното конзумирање на пржена храна, освен моментални, може да предизвика и долгорочни здравствени последици.

Токму затоа треба да се запрашаме: „Како може да ја подобриме секојдневната исхрана и нашето здравје?“. – Одговорот е едноставен: храната не мора да ја менуваме, напротив, треба да го смениме начинот на подготвување на храната.

1. Пржената храна најчесто е богата со трансмасти
Во многу примери е докажано дека со прекумерно пржење на храната се губат најважните витамини и нутриенти од неа. Имено, пржената храна најчесто е богата и со трансмасти кои се создаваат во процесот на загревање на незаситените масни киселини од течните масла. Односно, за готвење во кое ќе бидат задржани нутритивните компоненти, гответе пократки периоди, на пониски температури и со минимално количество на вода.

2. Пржената храна го зголемува дијабетот
Многубројни истражувања ги докажале последиците од преголемото конзумирање на пржена храна. Од дијабетес, па се до разни кардио-васкуларни заболувања и тоа како резултат на лош начин на исхрана.

Токму затоа, садот Bloom за подготовка на зеленчук на пареа ќе ви помогне да готвите во согласност со најздравиот и највкусниот начин на готвење. Поседува само-прилагодувачки странични ѕидови и е прилагодлив за сите типови на тенџериња. Со овој сад не само што се задржуваат хранливите материи од храната туку и антиоксидансите.

Откако ќе го подготвите зеленчукот на пареа, со користење на мало количество маслиново масло ќе завршите со прекрасно подготвен зеленчук кој што ќе може да го украсите со зачини по ваши избор.

Лето и топло време: Грижа за себе

Сите го сакаат, носи забава и дружба, но летото е период кога мора да си овозможите соодветна грижа за своето тело, како од аспект на заштита од сончевите зраци, така и од аспект на правилна хидратација и одржување на соодветна температура на површината на кожата.

Иако звучи како ова годишно време да наметнува навистина голем број на задолженија, сепак преку следење на следните совети ќе бидете секогаш во чекор со вашите потреби и ќе си овозможите пријатно, безбедно и долго лето:

1. Грижете се за својата кожа
Својата утринска рутина започнете ја со миење на вашето лице и нанесување на лосион со заштита од сончеви зраци и внимавајте, затоа што едно нанесување не е доволно за да ве заштити во текот на целиот ден.
Обратете внимание на заштитниот фактор и декларацијата од производителот на лосионот кој го користите.

2. Бидете хидрирани
Не заборавајте да внесувате доволно течности, особено вода и природни овошни сокови без шеќер, кои ќе ве освежат без да внесувате празни калории.
При конзумирањето на пијалоци, внимавајте на нивната температура. Конзумирањето на пијалоци со идентична температура како надворешната нема да допринесе за ваше освежување, додека конзумирањето на пијалоци со многу пониска температура може да претставува вистински шок за организмот.
Користете садови кој ќе ја одржат температурата која ви е потребна, подолго време.

3. Конзумирајте многу овошје и храна со голем процент на вода
Конзумирањето на овошје, како лубеница, може значително да допринесе во регулирање на количеството вода кое на организмот му е потребно, но и овошјата кои имаат помало количество на вода во својот состав може да претставуваат одличен извор на потребни нутриенти за телото. Витамините, минералите и микро-елементите ќе помогнат да се намали можноста од настинки кои секако се присутни и во летниот период.

4. Користете уреди за разладување
Користењето на уреди за разладување претставува вистинска потреба со постојаното покачување на надворешните температури. Но, внимавајте вашиот уред за разладување да не се разликува за повеќе од 10 степени целзјусови во однос на надворешност, поради внесување дисбаланс во организмот откако ќе излезете надвор.

Уредување со стил: Совети за минимализам

Кога сакате да постигнете минималистичко уредување на вашиот дом и да го практикувате пристапот „помалку е повеќе“, пред се мора да сте подготвени тоа психички да го прифатите. Мора да разберете дека минимализмот е многу повеќе од тоа да имате малку работи во вашиот дом, напротив тоа е животен стил кој се темели на рационалност и ослободување на просторот.

Минималистичкиот дом треба да е синоним за место каде сте опкружени само со оние работи кои ги сакате, ви значат и ултимативно ви го олеснуваат секојдневието, затоа, сосем погрешно е мислењето дека преминувањето кон минимализмот е едноставна задача.

Во продолжение е збир на неколку совети што се однесуваат на преминувањето кон минимализмот.

1. Запрашајте се „зошто“, „дали“ и „кога“

Овие три прашања се клучни со цел да ја разберете вашата потреба за преминувањето кон ваквиот стил на живот. Дали навистина сте подготвени да преземете таков чекор или тоа би била само краткотрајна авантура? Кога сакате да започнете со процесот, дали имате доволно време и ресурси за тоа да го изведете? Бидете искрени кон себе си и поставете си граници кои соодветствуваат на вашите потреби и желби.

2. Започнете со ослободување од непотребните работи

Често чуваме работи со надеж дека некогаш ќе бидат потребни и искористени, но за жал, тоа никогаш не е така.
Затоа, ослободете се од се што не го користите или неговото присуство не ви предизвикува некое огромно задоволство. Имајте на ум дека „ослободувањето“ од нешто кое вам не ви е од значење не подразбира предметот да се одложи на отпад, туку може да се донира или подари на некој на кој му е навистина потребно.

3. Започнете со кујната

Не е реткост да се чуе од експертите за внатрешно уредување и минимализам дека кујната е најголемиот противник на овој стил на живот. Имате голем број на садови за готвење и послужување, неискористени сервиси од неквалитетен порцелан и керамика, измешани капаци за тенџериња и тави и што уште не? Издвоите ги само работите кои навистина ги користите секојдневно, ослободнете се од се останато и појдете на испланирано пазарење.

Купете квалитетни садови за готвење и послужување. Фокусирајте се на функционалноста, заштедата на време и материјалот од кои се изработени и веднаш почувствувајте ја промената која сте ја планирале.

Не заборавајте и на организацијата на потрошните материјали кои секојдневно ги употребуваме.

4. Внесете „акцент“ парчиња во домот

Заборавете на бројните, мали сувенири кои се место за акумулирање на прашина и одлучете се за мал број на декоративни предмети кои поради својата гламурозност ќе бидат причина за започнување на разговор. Дополнително, внесете огледала во домот. Огледалата во органски форми изгледаат дискретно, даваат илузија за поголем простор, а воедно и се достапни за да ја искористите нивната функционалност.

5. Внимавајте на осветлувањето

Кога се тргнува по патот на минималистичкото уредување мора да се разбере дека доброто осветлување, особено со природна свелина која е „омекната“ со помош на светли завеси ќе му даде дополнителна убавина на просторот, ќе покаже дека „дише“ и ќе даде чувство на чистота.

6. Уредете ја бањата во скандинавски или јапонски стил

Најлесниот начин да ја уредите вашата бања според концептот на „помалку е повеќе“ е да се фокусирате на јапонскиот или скандинавскиот минималистички начин на уредување. Користете пастелни бои, за да дадете „дух“ на просторот, не ги заборавајте мултифункционалните садови за складирање и додадете текстура со квалитетни крпи за бања.