Гоџи бобинки – одлична храна за одличен организам!

Гоџи бобинките (или познати како Lycium barbarum) потекнуваат од Далечниот Исток и преставуваат тип на храна кој со векови наназад се употребувал во склоп на традиционалната кинеска медицина, но и во кулинарските специјалитети.

Continue reading

Скандинавски дизајн на дневна соба: инспирација и идеи

Скандинавската естетика е една од најатрактивните во последните неколку години и може да се примени во многу различни простории. Сепак, нејзината едноставност, природните елементи и функционалноста се особено идеални за уредувањето на дневната соба.

Continue reading

Living Coral – боја на 2019-та година!

Врз основа на моменталните трендови, дизајни, декорации и модата во целина, Pantone ја прогласува коралната боја 16-1546 Living Coral (портокалова нијанса со златни подтонови) за боја на годината!

Continue reading

Зошто појадокот е најважниот оброк во денот?

Добро е познат податокот дека утринскиот оброк помага во стартување на вашиот метаболизам и согорување на калориите во текот на денот. Покрај тоа, добивате енергија која ви е потребна за да ги завршите секојдневните обврски.

Continue reading

Бамбус – најхигиенски тип на дрво

Бамбусот претставува разноврсно и брзорастечко дрво, кое денес се употребува за широк спектар на цели. Цврстината, можноста за обработка, а со тоа и разните големини и форми кои можат да се изработат од него, придонесуваат бамбусот да биде погодно дрво за бројни производи.

Continue reading

Архитектурата низ делата на Антони Гауди

Барселона е добро позната дестинација за патниците кои сакаат да доживеат добра мешавина на забава и култура, во едно модерно окружување. Ќе отидете „таму или онаму“, но секаде ќе забележите непогрешливи ткаенини на архитектот, мајсторот Антони Гауди.

Continue reading

10 бенефиции од користењето на розова вода: Од антиоксиданти до против стареење

Дали знаевте дека розовата вода (rose water) е основен производ во секое домаќинство во Индија? Розовата вода има толку голема примена, што дури ја нарекуваат “магична напивка на убавината“.

Continue reading

Book “From kitchen to table in 10 minutes” French

To know better which ingredients are necessary to follow a balanced diet and which are their cooking times, it has been the starting point of this cookbook in French of 35 recipes for microwave developed with the Alícia Foundation. Recipes ready in just 10 minutes and 3 steps. You’ll also find tips and tricks that will help you improve your dishes. Recommended for those who want to save time in the kitchen without sacrificing healthy and tasty dishes

HIGH:        70мм
WIDTH:   210мм
LONG:     170мм

Печен ананас со јогурт

Печен ананас со јогурт

Состојки:
3.5 oz исчистен ананас
1 јогурт
Цимет
Бибер
Морско оревче

Упатство:

• Исечете го ананасот на парчиња и ставете го во Lékué садот за готвење на пареа.
• Гответе 4 минути на 800 W.
• Во тањир ставете јогурт и врз него сервирајте го ананасот. Попрскајте го ананасот со зачините.

Совет:
• Можете да го декорирате јадењето со печени индиски ореви за да биде крцкаво.
• Не морате да го готвите ананасот, туку веднаш да го ставите врз јогурт претходно измешан со шеќер и малку бибер.
• Друга опција за декорација е со банана и зачини.
• Можете да го измешате јогуртот со изрендан кокосов орев наместо да додавате зачини. На овој начин ќе добиете „пинаколада“ десерт.