5 нови ресторани кои својот фантастичен ентериер го постигнаа со производите на Pedrali

Секој извонреден ресторан, покрај со префинетоста на менито, својата личност ја изразува и преку атмосферата која е креирана и услугите кои ги нуди. Како што веќе знаете, колекцијата Pedrali се состои од парчиња мебел кои можат да бидат во многубројни финиши, димензии, облици, материјали и бои.

Continue reading

BPA – три опасни букви поврзани со производите од пластика или силикон

Замислете ситуација во која сте набавиле ново шише за тренинг, ново шише за вашето бебе или дете или пак силиконски модли и калапи за подготовка на слатките задоволства. Ги наоѓате по многу ниска цена, во сите можни бои и на социјалните мрежи делите колку многу евтино сте поминале со производите. Одеднаш, слушате за материјалот од кои тие се изработени и откривате дека се создадени од непожелен непријател кој „одговора“ на името BPA!

Continue reading

3 брзи рецепти за подготовка на вкусен и здрав сладолед

Сладоледот е омилениот тип на храна и освежување во летниот период и на децата и на повозрасните. Но, тој не мора и не треба секогаш да биде купен од маркетите. Ние имаме модли кои се 100% изработени од платинест силикон и се неканцерогени (BPA Free), при што во процесот на производство ги почитуваат сите европски здравствени стандарди и стандардите за квалитет.

Continue reading

Нови уникатни парчиња мебел од брендот Bonaldo

Bonaldo и прочуените дизајнери непрестано работат во текот на сезоната со цел да пружат нови производи, нова енергија и нов стил за домовите на своите клиенти. Во 2019-та година создадоа нови уникатни парчиња мебел кои официјално ги претставија на изминатиот саем за мебел во Милано, а сега може да ги нарачате и кај нас.

Continue reading

Хотел во Торонто со ентериер инспириран од градската архитектурата

Канадската фирма „Мејсон Студио“ го дизајнира и го гради хотелот Кимптон Сент Џорџ во Торонто, поради неколку причини, а пред се – поради восхит и почитување кон истоимениот град. Меѓудругото, изграден е со цел да понуди изобилство на луксуз доживеан преку локалниот дизајн, стил и вкус.

Continue reading

Влезете во најскапата куќа во Канада

Архитектот Вилијам Хикс е творецот на најскапата куќа во Канада, така што создава ремек дело поставено на 10 хектари тревници и градини. Тој ќе каже дека за да го создаде овој простор за живеење, црпел инспирација од архитектурата и ентериерот од претходниот век, меѓутоа со модерна реинтерпретација.

Continue reading

8 придобивки од консумација на кафе, базирани на науката

Наједноставно кажано, кафето е веројатно најпопуларниот пијалок во светот. Благодарение на високите нивоа на антиоксиданси и корисни хранливи материи кои ги содржи, се чини дека претставува сосема здрав пијалок.

Continue reading

Никулци – главни придобивки за вашето здравје

Веќе на сите ни е познато дека храната која можеме да ја црпиме од природата е база за здрава исхрана, а со тоа и за здрав живот. Често слушаме за храна со нула калории, а притоа да нуди максимална корист за нашето здравје. Таков тип на „зеленчук“ се всушност никулците. Македонските речници терминот „никулец“ го толкуваат како зачеток на растението, односно самиот почеток на појавување на стеблото од семето или коренот. Но веруваме дека тоа сите го знаете. Она што е најважно за никулците е нивната хранлива вредност, со оглед на тоа дека содржат високо концентрирани нутритивни придобивки. Полни се со витамини и минерали, а истовремено имаат ниска калорична вредност и богатство на растителни влакна, ензими, протеини и слично. Како такви, тие ќе го подобрат вашиот имунитет, дигестивниот систем, шеќерот во крвта и ќе придонесат за уште многу придобивки за вашето здравје, кои ќе ги разгледаме во продолжение.

Кој тип на растенија се погодни за ‘ртење?

Речиси од секое семе може да израстат никулци, се разбира, доколку семето е наменето за употреба во исхраната. Препорака е семињата да се набавуваат во продавниците за здрава исхрана, бидејќи во останатите непроверени продавници може да се случи истите да не се најздрави за јадење, бидејќи се обработени со разни хемии, што секако не се добри за човековиот организам. Најчесто споменувани производи за ‘ртење се: пченицата, сусамот, брокулата, грашокот, ротквиците, јачменот и пченката, бадемите, хељдата, руколата, целерот, копривата, магдоносот и слично.

Во продолжение, краток преглед на содржината и придобивките на некои од најчесто споменуваните типови на никулци:

НИКУЛЦИ ОД ПЧЕНКА – содржат бекловини, магнезиум, витамин Е и витамините од Б групата. Го поттикнуваат метаболизмот, го намалуваат стресот и се препорачуваат да се воведат во исхраната на деца и повозрасни луѓе.

НИКУЛЦИ ОД БРОКУЛА – содржат сулфурафан и други антиоксиданси, премногу витамини и минерали, а помагаат во лекувањето на некои видови на карцином и други заболувања.

НИКУЛЦИ ОД ГРАШОК – содржат белковини, компоненти кои обезбедуваат рамнотежа на организмот и одржуваат стабилно ниво на шеќер во организмот.

НИКУЛЦИ ОД ЛЕЌА – содржат белковини, цинк, фосфор, манган, селен, железо, витамини А, Б, Ц и Е. Делуваат како диуретик, а го зајакнуваат срцето и имунитетот.

Топ 8 придобивки од консумацијата на никулци

Генерално, никулците содржат значителна количина на протеини и диетални (растителни) влакна, како и витамин Ц, витамин A, тиамин, ниацин и слично. Во однос на минералите, содржат манган, бакар, цинк, магнезиум, железо и калциум. Истовремено тие се извор на ензими, кои се неопходна основа за здрав живот. Но, кои конкретно придобивки ги имаме од консумацијата на никулците?

1. Го подобруваат дигестивниот систем и варењето на храната
Ензимите кои се содржат во никулците помагаат за поттикнување на разните метаболички процеси, особено варењето на храната. Диеталните влакна на тој начин ги решаваат и проблемите со столицата.

2. Го забрзуваат метаболизмот
Како што веќе напоменавме, никулците содржат ензими кои и не се така достапни во другите типови на храна. Протеините кои ги содржат се особено корисни за одржување и подобрување на органите, регенерација на кожата, зацврстување на коските и развој на мускулите. Со други зборови, ја подобрува целокупната телесна функција и помага во развој на вашето тело.

3. Ја спречуваат појавата на анемија
Анемијата генерално е термин кој означува дефицит на железо. Доколку не консумирате доволно храна која е богата со железо, доаѓа до опаѓање на бројот на црвените крвни зрнца. Тоа резултира со замор, недостаток на концентрација, гадење и стомачни проблеми. На тој начин, никулците ја подобруваат циркулацијата во крвта и ги оптимизираат перформансите на клетките.

4. Помагаат во губењето на килограмите
Никулците имаат многу хранливи материи, но речиси нула калории. Тоа значи дека ќе може да ги консумирате без да се грижите за килограмите. Тие спречуваат да се ослободува хормонот грелин, кој е хормон за глад и покажува кога сме подготвени да внесеме храна.

5. Го подобруваат здравјето на срцето
Никулците се богати со омега 3 масни киселини, кои иако технички се вид на холестерол, тие спаѓаат во оној кој е познат како „добар“ HDL холестерол. Тие се анти-инфламаторни по природа, што значи ќе се намали штетниот холестерол во крвните садови и артериите и ќе се намали стресот на целиот кардиоваскуларен систем. Со тоа се намалува и згрутчувањето на крвта, шансите за срцев удар или мозочни удари.

6. Го подобруваат имунолошкиот систем
Никулците содржат витамин Ц, што ги прави моќни стимуланси и на белите крвни зрнца во телото кои се борат против инфкециите и болестите. Како што никулецот продолжува да никнува и да се развива, витаминот A се мултиплицира по речиси десет пати од оригиналната содржина, а знаеме дека тој има голем број на антиоксидативни својства, кои се одличен извор на сила за имунитетот.

7. Се грижат за видот
Витаминот А е поврзан и со подобрување на здравјето на видот. Имено, тој дејствува како антиоксидантно средство за заштита на очните клетки од слободните радикали. На тој начин, никулците помагаат во спречување на глаукомот, катарактата или макуларната дегенерација.

8. Ги намалуваат алергиските реакции
Некои видови на никулци, како што се на пример никулците од брокули, се поврзани со намалување на алергиските реакции, вклучувајќи ја и астмата.

Проценти на витамини и хранливи материи кои се содржат во порција никулци од брокули (85гр)

  • Витамин А
  • Витамин Ц
  • Железо
  • Калциум
  • Останати витамини

Се чини дека целата моќ на природата се населила во малите никулци, за подоцна да му дадат сила на растението и да израсне во здрава хранлива материја. Се смета дека никулците се најздрави кога се јадат сурови. Но сепак заради претпазливост, мора да напоменеме дека може да дојде да појава на бактериски болести и останати инфекции на огранизмот, доколку ги купувате од продавници кои не се специјализирани за здрава храна или останати реномирани извори. Бидете 100% убедени за начинот на одгледување, внимателно измиете ги и на тој начин го елиминирате секој ризик!

Топ 10 најпознати уметнички слики

Помеѓу милионите уметнички слики од признати уметници, прикажани во галериите и музеите ширум светот, постојат неколку кои се надигруваат со времето и создаваат историја. Оваа избрана листа на најпознати уметнички слики содржи дела кои се препознатливи за многу луѓе од целиот свет, од сите возрасти. Еве кои слики се дел од нашиот избор.

Continue reading

Зошто обувките од дизајнерот Кристијан Лубутан се толку скапи?

Кога на пазарот на луксузни обувки ќе се забележат високи потпетици или генерално обувки со црвена подлога на долниот дел, тогаш по автоматизам се знае за кој бренд и за кој дизајнер станува збор – Кристијан Лубутан. Станува збор за бренд кој е следен од страна на милиони луѓе, кои им се навраќаат на тие обувки повторно и повторно, па и покрај што тие чинат буквално едно мало богатство, постои причина зошто оние кои сакаат квалитет, го одбираат овој бренд.

Се прашувате зошто цената на еден пар високи потпетици или обувки чини стотици, а често и илјадници долари? Покрај позадинските трошоци за производство и употребата на скапи и луксузни материјали, високите потпетици на Лубутан се ултимативен симбол за статус! Токму затоа, тие се најчест таргет за познатите, јавни личности од целиот свет.

Обувките со заштитен знак во вид на црвена боја чинат од 695 долари, а најскапиот пар достигнува сума од околу 6000 долари. Идејата да се создадат обувки со црвена подлога, Кристијан ја добива во 1993 година, кога случајно забележал дека некоја вработена ги бојадисувала нејзините нокти во црвена боја. Тоа му се допаднало, па го позајмил шишенцето и набрзина создал  еден прототип на чевли, боејќи ја подлогата токму во црвена боја.

Во 2013-та година, The New York Times побара објаснување од Лубутан зошто неговите обувки се толку скапи. Тој најпрво одговара „Криви се трошоците за производство на навистина квалитетна обувка. Скапо е да се направат обувки во Европа.“ Од 2008-ма до 2013-та година, тој вели дека трошоците за производство на неговата компанија се зголемиле двојно, бидејќи еврото зајакнува во однос на доларот, а конкуренцијата за квалитетни материјали од фабриките во Азија значително се зголемува.

Дејвид Мескита е човекот со чија компанија директно соработува Лубутан, во однос на поправка на чевлите, повторно бојадисување или заменување на црвената подлога. Дејвид ќе каже дека постојат многу работи и еден комплетен процес кој влегува во дизајнот и изработката на обувките. Според него, најважно е кој го потпишува парчето, односно дизајнерот, потоа кој го произведува и секако, кои материјали се употребуваат. Клучно е и огромното внимание кое се посветува на деталите при изработката, без разлика дали станува збор за употреба на пердуви како додатоци, кристали или други егзотични материјали. На крај, потрошувачите го плаќаат и статусот кој го има дизајнерот и неговиот бренд во целина.

Во продолжение, погледнете го видето со овие, но и уште повеќе информации во врска со брендот Лубутан, кое е направено од страна на Business Insider: