Reisenthel – германска иновација, посветеност, квалитет

Година 1971. Идејата на Питер Рејзентел за произведување на иновативни, функционални дизајни и убави секојдневни помагала го создава Reisenthel како бренд. Keep it easy е филозофијата која го води Питер Рајзентел повеќе од 40 години, поттикнувајќи и охрабрувајќи ги оние кои партиципираат во креирање на брендот постојано да создаваат едноставни, практични решенија.

Keep it easy всушност е принципот по кој функционира Reisenthel – се специјализира во една област и посветено работи на подобрување на квалитетот и поедноставување на производите. Иновативните дизајни се успешни, познати и признати ширум светот поради функционалната, практична употреба секој ден и поради нивната уникатна чиста форма. И затоа што се резултат на креативност и пасија.

Секој нов производ на Reisenthel е материјализација на идеите произлезени од спојот на практичната инвентивност и инстинктот за трендови. Предвидувањето е од суштинско значење за иновативноста на визионерските производи. Дизајнот на Катја Хорст го дефинира изгледот и разновидноста на стилот на Reisenthel. Катја создава иновации и работи со својот тим да развие убав, внимателно замислен производ со посебна посветеност за нови, функционални и привлечни детали.

Печатот за квалитет на оригиналниот бренд го отелотворува развојот на производите со страст и стручност. И непогрешлив изглед. Како доказ за сериозноста и посветеноста која е вложена во Reisenthel се најпрестижните светски награди – reddot design award, German Design Award, DesignPlus, interior inovation award и многу други. Тоа ги става на врвот на европски брендови во доменот на иновацијата, практичноста и дизајнот.

Својата најголема слава Reisenthel ја постигнува со Carrybag – производот кој постепено успева да создаде целосно нова категорија, станува класика и пример за сите останати брендови кои подоцна произведуваат негова реплика.

Дека нивната визија оди до крајности може да се погледне во Foldable Trolley – количка за шопинг. Големо уметничко дело во мал формат. Торба која во само 3 чекори станува количка во која со леснотија се носат сите производи.

Во својата програма Reisenthel не ги исклучува и децата. Нивната желба да произведуваат исто толку квалитетни производи како што се произведуваат за возрасната популација, ја создава Kids програмата.
Најпродаваната Allarounder M торба добива своја детска верзија во Allarounder M Kids. CoolerBag торбата за ладење добива своја мини верзија со Coolerbag Kids. Тoiletbag несесерите се претвораат во Тoiletbag kids детски несесери за организирање. Mini Maxi poncho – кабаниците со највпечатливите дизајни имаат своја верзија во Mini Maxi poncho Kids со уште поинтересни дизајни кои децата ги обожаваат.

Дека Reisenthel е компанија која е општествено одговорна и работи на зачувување на животната средина доказ се Re-shopper 1 торбите. За секоја торба Re-shopper 1 се искористени 11 пластични шишиња при изработката. Re-shopper 1 е модерна, со моќен функционален дизајн, пријателски настроена кон природбата и константна придружба во пазарувањата.

Тајната за успехот на Reisenthel е постојаното фокусирање на квалитетот на дизајнот и моќта на иновациите. Тоа е она што ги одржува. Поради тоа Reisenthel станаа дел од нашиот асортиман на производи

Маестралното дело на XD Design – Bobby ранец

Доколку го прочитавте претходниот блог Да ги запознаеме XD Design – креаторите на Bobby ранците сигурно веќе знаете кои се тие. Но, доколку не, ова е нивната кратка приказна.

XD Design е успешна холаднска приказна присутна во над 50 земји низ светот. Нивното патување започнува со создавање на дизајнерско студио во Шангај кое e под водство на амбициозни дизајнери од целиот свет. Првиот Bobby ранец го “лансираат“ во 2016 година преку crowdfunding платформата Kickstarter. Од самото појавување па сѐ до ден денес Bobby бележи огромен успех и позитивни критики . Нивното брзо растење на пазарот не ги оттргна од она на што тие беа посветени од самиот почеток – да создадат едноставен, безбеден и функционален производ со кој модерните номади ќе бидат подобро поврзани и подобро организирани без оглед на оддалеченоста, местото или причината за нивното движење. Исто така, во тоа нивно растење XD Design не го заборавија, денес можеби едно од најбитните прашања на човештвото, а тоа е грижата за околината. Како резултат на нивната желба за напредок, постојано подобрување, барањето нови решенија и совесноста ние денес ја имаме Bobby колекцијата која според сите параметри е дефинитивно број 1 на пазарот.

 

Што претставува Bobby?

Безбедност – на модерните номади им овозможува да бидат безбедни од крадци преку иконскиот дизајн кој има скриени патенти, џебови со RFID заштита, заштитни аларми, материјали кои се отпорни на сечење и други иновативни решенија.

Поврзаност – на модерните номади им овозможува да бидат поврзани со светот благодарејќи им на интегрираните USB порти за полнење, соларни панели, Wireless подлоги за полнење и преку SOS Notifications.

Организираност – на модерните номади им овозможува да патуваат пријатно и организирано со помош на внатрешни прегради, организирачки панели и мрежести џебови.

Одговорност – модерните номади ги прави да бидат одговорни кон природата и околината.

Кои се предностите на Bobby?

Уникатен е самиот дизајн на Bobby. Тој е симбиоза на врвна естетика и беспрекорна функционалност. При самото дизајнирање внимавано е на многу сегменти со што би се создал user-friendly производ. Bobby ранците немаат патенти на предната страна, што ја прави внатрешноста тешко достапна за крадци. За да се зголеми безбедноста, Bobby ранците се со 360° прегледност, односно на предниот дел, страните и на рачките елегантно се додадени безбедносни рефлектирачки ленти кои помагаат да се зголеми прегледноста на пат.

Bobby ранците имаат 4 начини на отворање: 30° агол, 90° агол, 180° агол и Roll-up. Овие начини го поедноставуваат пакувањето и распакувањето. Грижата дали она што сте го спакувале ќе патува сигурно и безбедно, без да се оштети, навлажни или украде е сведена на минимум. Bobby  се изработени од 5 слоеви кои вклучуваат: Cutproof PP Protection – материјал кој не дозволува да биде пресечен со остар предмет, 2 заштитни слоеви, Anti-shock пена и 300D/600D PU – полиестер облога.

Едно од почестите проблеми со кои се соочуваат другите ранци е преносот на тежина односно притисокот кој го оставаат врз рамењата. Во XD Design е работено на ергономски дизајн кој овозможува редуцирање на тежината од рамењата, а воедно и намалување на притисокот врз рбетниот столб. Овој дизајн ја оптимизира тежината и создава подобар баланс, со што може да се патува подолго со помалку притисок. За да се намали тежината при долги патувања кога се носи и куфер, Bobby ранците имаат каиш со кој можат да се прикачат на рачката од куферот и со тоа да се олесни транспортот.

Најголемата предност е нивната способност да нѐ направат поврзани со светот. Во поголем дел од ранците се инкорпорирани USB портови со што се дава можност да се полнат мобилните уреди „одма и сега“. Во џебовите се додадени Wireless подлоги кои овозможуваат полнење на мобилните телефони кога човекот е во движење. Но како врв на идејниот и технолошкиот напредок на Bobby се соларните панели во Bobby Tech. Поставени на предниот дел од ранецот тие продуцираат електрична енергија која е наменета за мобилните уреди, екстерните батерии, smart часовниците или другата технологија која “урбаниот номад“ решил да ја понесе со себе.

Ние ги препознавме квалитетите и предностите на Bobby ранците и ѝ се восхитуваме на целата идеологија која стои зад нив. Поради тоа тие се дел од нашиот постојан асортиман.

Маестралното дело на XD Design - Bobby ранец

Да ги запознаеме XD Design – креаторите на Bobby ранците

Несомнено ранецот е една од најкорисните и најкористените работи на модерниот човек кој е во движење. Приликите за негова употреба се големи: од носење на лични предмети, одење на работа, пикник, планина, пазарување, спортување, па сѐ до моментот за негова употреба како моден детал. Пазарот моментално нуди илјадници верзии на ранци со разна намена, но ретко кога може да се дојде до ранец кој навистина вреди да се поседува.

Кога треба да се донесе одлука за “кој ранец вреди да се поседува“ треба да се разгледаат неколку параметри. Општите карактеристики, функционалноста, дизајнот и материјалите го одредуваат квалитетот на ранецот. Доколку нивниот сооднос е избалансиран тогаш може да се зборува за квалитетен ранец. А кога квалитетот на ранецот и неговата цена имаат идеален сооднос тогаш тој навистина вреди да се поседува.

За среќа, денес постојат брендови го создаваат соодносот помеѓу квалитетот и цената и  нудат квалитетно решение со пристапна цена. Во тие брендови ние ги вклучуваме XD Design. Во нивниот наратив стои дека сѐ што произведуваат е инспирирано од луѓето и нивните навики и сѐ е направено со цел на луѓето да им се олесни секојдневното движење од место до место.

Кои се XD Design?

XD Design е успешна холаднска приказна присутна во над 50 земји низ светот. Нивното патување започнува со создавање на дизајнерско студио во Шангај кое e под водство на амбициозни дизајнери од целиот свет. Првиот Bobby ранец го “лансираат“ во 2016 година преку crowdfunding платформата Kickstarter. Од самото појавување па сѐ до ден денес Bobby бележи огромен успех и позитивни критики . Нивното брзо растење на пазарот не ги оттргна од она на што тие беа посветени од самиот почеток – да создадат едноставен, безбеден и функционален производ со кој модерните номади ќе бидат подобро поврзани и подобро организирани без оглед на оддалеченоста, местото или причината за нивното движење. Исто така, во тоа нивно растење XD Design не го заборавија, денес можеби едно од најбитните прашања на човештвото, а тоа е грижата за околината. Како резултат на нивната желба за напредок, постојано подобрување, барањето нови решенија и совесноста ние денес ја имаме Bobby колекцијата која според сите параметри е дефинитивно број 1 на пазарот.

 

Што точно претставува Bobby колекцијата, кои се нејзините предности и зошто баш таа е зенитот на XD Design прочитајте во Маестралното дело на XD Design – Bobby ранец.

Ние ги препознавме квалитетите и предностите на Bobby ранците и ѝ се восхитуваме на целата идеологија која стои зад нив. Поради тоа тие се дел од нашиот постојан асортиман.

1.100 долари за еден литар маслени бои? Еве зошто се толку скапи!

Сликањето на платно со маслени бои се смета за една од најтешките уметнички техники. Маслената боја е едноставна. Во својата основа ја крие мешавината од масло и пигмент. Сепак, во зависност од бојата и самиот квалитет, литар од ваков тип на бои чини помеѓу 285 долари и 1.100 долари.

Continue reading

Скандинавски дизајн на дневна соба: инспирација и идеи

Скандинавската естетика е една од најатрактивните во последните неколку години и може да се примени во многу различни простории. Сепак, нејзината едноставност, природните елементи и функционалноста се особено идеални за уредувањето на дневната соба.

Continue reading

Living Coral – боја на 2019-та година!

Врз основа на моменталните трендови, дизајни, декорации и модата во целина, Pantone ја прогласува коралната боја 16-1546 Living Coral (портокалова нијанса со златни подтонови) за боја на годината!

Continue reading

Осветлувањето – важен елемент на ентериерот

Осветлувањето има двојна улога во ентериерот – функционална и декоративна. Тоа е составен елемент на уредувањето на просторот и од неговите ефекти значително зависи комплетното чувство во просторот.

Continue reading

Кујни кои предизвикуваат воздишки на восхит

Примерот на кујните кои што ќе ги видите во продолжение се она што само италијанците можат да го создадат како дизајн, а ние сме сеуште многу чекори наназад во однос на размислувањата за формата и функцијата на истите.

Continue reading