Гоџи бобинки – одлична храна за одличен организам!

Гоџи бобинките (или познати како Lycium barbarum) потекнуваат од Далечниот Исток и преставуваат тип на храна кој со векови наназад се употребувал во склоп на традиционалната кинеска медицина, но и во кулинарските специјалитети.

Continue reading

Зошто појадокот е најважниот оброк во денот?

Добро е познат податокот дека утринскиот оброк помага во стартување на вашиот метаболизам и согорување на калориите во текот на денот. Покрај тоа, добивате енергија која ви е потребна за да ги завршите секојдневните обврски.

Continue reading

Бамбус – најхигиенски тип на дрво

Бамбусот претставува разноврсно и брзорастечко дрво, кое денес се употребува за широк спектар на цели. Цврстината, можноста за обработка, а со тоа и разните големини и форми кои можат да се изработат од него, придонесуваат бамбусот да биде погодно дрво за бројни производи.

Continue reading

10 бенефиции од користењето на розова вода: Од антиоксиданти до против стареење

Дали знаевте дека розовата вода (rose water) е основен производ во секое домаќинство во Индија? Розовата вода има толку голема примена, што дури ја нарекуваат “магична напивка на убавината“.

Continue reading

Здрава храна, за здрав живот

Конзумирањето на здрава храна е клучна за вашето здравје. Внесувањето на храна богата со хранливи материи помага за подобро варење на храната, го одржува мозокот активен, обезбедува доволно енергија и ги зајакнува коските и мускулите.

Continue reading

Пирамида на здрава исхрана!

Да се јаде здраво значи да се внесува одредена количина на храна неколку пати на ден. Секоја индивидува треба да јаде балансирана и разновидна храна адаптирана на нивниот начин на исхрана.

Continue reading

Рециклирање

По дефиниција, рециклирањето претставува процес на преобразба на веќе употребените производи во суровини, кои повторно можат успешно да бидат употребени за добивање производи, еднакви со оние од кои тие произлегле или за добивање на сосема нови производи.

Continue reading