Компир салата од туна
Компир со салата од туна
Состојки:
1 компир, пресечен на пола
2 лаж. вода
1 конзерва со туна
Зелена салата по избор
Црвен пибер
1 лаж. мајонез
Сол и бибер
Упатство:
• Додадете вода во Lékué садот за готвење на пареа и ставете ја решетката внатре.
• Ставете го доматот на решетката. Попрскајте го доматот со 1 лаж. маслиново масло и зачинете со сол и бибер. Затворете го садот и гответе 2 минути и 30 секунди на 800 W.
• Во меѓувреме, подгответе ја салатата со туна. Во одделен сад измешајте ја исцедената туна со мајонез, малку сол, бибер и црвен пипер. Извадете го садот од микробрановата печка и отворете го. На тањир ставете лист зелена салата и врз него ставете го малку изладениот домат. Двете половини од доматот пополнете ги со салатата од туна.
Совет:
• Овој рецепт можете да го правите и во Ogya.
• Moжете да додадете маслинки, сардела, копар, корнишони, исецкан магдонос или исецкано тврдо-варено јајце.
• Мајонезот можете сами да го направите. Потребно ви е едно јајце и 2/3 шоља (150 мл) масло. Ставете го јајцето во висок сад и почнете да матите со миксер. Полека додавајте од маслото додека не се добие емулзија. Додадете на крај малку сол.
• По желба, можете да направите мајонез без јајце, со 3 шољи масло и 1 шоља млеко. Изматете ги овие состојки со миксер, од доле кон горе, додека не добиете емлузија.