Тајната за подготовка на одличен ориз
Иако за вкусови не се дискутира, сепак, универзално е дека кај добро подготвениот ориз може да се забележи раздвојување на зрната едно од друго и структура која нема заостанати цврсти делови, но истовремено не делува ниту кашесто.
Поради таа причина, подготовката на оризот не е ниту малку едноставна, иако навидум така изгледа, особено не за луѓето кои се во постојано движење и не сакаат да потрошат многу време во кујната.
Купувањето на т.н. „подготвувач на ориз“ може да биде голем трошок, а истовремено и да зафаќа многу простор во вашата кујна кога не го користите. Токму затоа може да пристапите кон користење на алатка која многу веројатна веќе ја имате, микробрановата печка, а еве како:
Потребни состојки:
Подготовка: