Здрав Живот

Штетната пластика наспроти Тритан пластиката!

Дали сте свесни за штетното влијание на пластиката? 

Пластиката секојдневно зазема се поголем удел во нашиот живот, но не секоја пластика е безбедна за употреба.Практична е, лесна и едноставна за употреба и претставува најприспособлив материјал измислен досега, но е штетна.

Општо познат факт е дека пластиката претставува еден од најголемите загадувачи во општеството. Хемикалиите кои се состојат во синтетичката амбалажа влијаат негативно врз човековото здравје (особено кај децата), но и врз непосредната околина. Овие хемикалии предизвикуваат  низа болести како и прекумерна тежина, срцеви удари, главоболки па дури и неплодност.

Пластиката која е безбедна за употреба најчесто вклучува: медицински сирупи, козметика во туба, амбалажите за кечап/мајонез. Додека со штетна пластика се среќавате додека пиете вода од пластични шишиња за вода, додека земате кафе за носење или пак кога јадете брза храна спакувана во амбалажа.

Најчесто луѓето не се свесни во каква пластика е спакуван производот кој го употребуваат, но затоа на секоја амбалажа мора да стои ознака. Постојат 7 најчесто користени вида на пластика, од кои само три се безбедни (2-HDPE, 4-LDPE и 5- PP).

 • PET (Полиетилен) – е  најупотребувана во светот. Служи за производство на шишиња и прехранбени производи, најчесто за еднократна употреба. Испуштаат тешки метали како антимон и EPA.
 • HDPЕ (Густ полиетилен) –  е најчесто непроѕирна. Се работи за добра пластика, која речиси никогаш не испушта штетни хемикалии во водата. Се рециклира.
 • PVC (Поливинил хлорид)Оваа пластика испушта две отровни хемикалии кои го попречуваат делувањето на хормоните во организмнот.Тоа е цврста и издржлива пластика која слодржи хлор.
 • LDPE (Негуст полиетилен) – Не е опасна, не се употребува за изработка на шишиња туку за пластични ќеси за храна. Од рециклиран ЛДПЕ се прават кантите за ѓубре, ѕидни и подни облоги.
 • PP (Полипропилен) – Ова е „добра“ пластика. Обично е бела или полупроѕирна. Се користи многу често во медицината. Од ПП се направени и дел од амбалажите за јогурт и за кечап.
 • PS (Полистирен) – Оваа пластика во водата ја испушта канцерогената метерија Стирен. Во полистирен најчесто се пакува брзата храна, кафе во чашки, јајца, месо, како и кутии за ЦД.
 • PC (се што не влегува во другите категории)Најлошата пластика која најчесто се користи а испушта BPA. Од неа се прават шишенца за бебиња, спортски шишиња и садови за домаќинство.

Од друга страна постои и така наречената Тритан пластика која е безбедна за користење.

 • Тритан е BPA-free plastic – не е преработена со Бисфенол А (BPA) или пак со други бисфенол супстанци како што е BPS.
 • Оваа пластика е отпорна на надворешни влијанија.
 • Тритан е цврста пластика која го продолжува векот на шишињата за вода или амбалажите за храна
 • Може да се користи во машина за садови
 • Нема естрогенска или андрогенска реакција.
 • Полесна е од стакло.
 • Тритан е сертифицарана пластика за употреба преку- GREENGUARD Indoor Air Quality Certified®

БПА Слободен Тритан е дизајниран да биде подобар од останатите. Подобар е од стакло., од нерѓосувачки челик. Подобар од било која друга пластика.
Тритан не содржи БПА, БПС или било кој друг Бисфенол. Производите изработени со Тритан пластика се јасни, трајни, безбедни и стилски.

Без разлика дали ќе ви падне, ќе го миете безброј пати, продуктите направени од оваа пластика траат. Тритан пластиката е поиздржлива од било која пластика или пак стакло. Таа нема да се свитка или пукне додека се мие во машината за садови.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

four × 2 =